Un món intel·ligentment artificial

Per Anna Hernàndez

La intel·ligència artificial, un món innovador però que ha revolucionat, en poc temps, la vida de la societat a pràcticament tot el món. Màquines que ens fan el menjar, robots que ens freguen el terra mentre nosaltres som fora de casa, una “persona” que ens respon a les preguntes que li fem a través del nostre dispositiu mòbil, un cotxe autònom, etc. Tots disposem de dispositius intel·ligents. Sí, tots.

Sovint hi mostrem un cert recel. Tenim por que aquests nous dispositius ens prenguin la
feina o ens acabin robotitzant els sentiments. No obstant això, tots i totes convivim amb ells i ens n’aprofitem dia a dia. Per tant, cal conèixer de què es tracta aquesta nova era per poder analitzar-ne els avantatges i inconvenients.

Què és la intel·ligència artificial? Segons John McCarthy, creador del terme intel·ligència artificial, aquest terme consisteix en “fer que una màquina es comporti d’una manera que seria considerada intel·ligent en un humà.” I és cert que el sector tecnològic ha suposat un boom d’innovació i ha revolucionat pràcticament tot el món. Sembla que com més s’avança i més s’innova, més triomfa i més se’n crea i així successivament.

Podríem considerar la intel·ligència artificial com una innovació positiva si parlem del seu objectiu final: millorar les funcions cognitives de l’enginy i poder aplicar les seves capacitats a la realització de diagnòstics mèdics, poder realitzar anàlisis en temps real, contribuir en les investigacions científiques, entre d’altres. Per tant, la intenció final no radica en construir un món robotitzat on la tecnologia controli cada racó de les nostres
vides.

Tanmateix, la rapidesa amb què s’estan aplicant totes aquestes dinàmiques podri estar suposant una amenaça humanitària molt important. Segons Elon Musk, el creador de PayPal, de la companyia de vehicles elèctrics i bateries Tesla o la corporació espacial SpaceX, la intel·ligència artificial pot resultar tan perillosa com els maletins nuclears. De fet, va llençar un missatge a la Convenció Nacional de Governadors dels EUA donant una alarma preocupant sobre aquesta qüestió, demanant directament als polítics que incorporessin en els seus plans de govern unes regulacions aquesta matèria abans, diu, que sigui massa tard.

Què suposa regular la intel·ligència artificial? Referents en el món tecnològic com Mark Zuckerberg o Enrique Dans es posicionen clarament en contra de la regulació d’aquesta matèria. D’una banda, el propietari de Facebook diu que regular la intel·ligència artificial suposarà un retrocés del desenvolupament de la mateixa. D’altra banda, Dans afirma que la regulació d’un fet abans que aquest estigui plenament desenvolupat és una acció irresponsable, ja que la regulació tendeix a la restricció.

D’altra banda, els partidaris de la regulació sostenen que si aquesta no s’aplica es poden
córrer riscs molt més grans que no pas si s’aplica. Si no es prenen mesures, asseguren que hi haurà una massacre dels llocs de treball i, també, preveuen l’adveniment de l’anomenada intel·ligència artificial forta, que és aquella que és inclús més intel·ligent que l’ésser humà, provocant conseqüentment la seva extinció.

Molts experts troben aquesta visió massa prematura i no consideren que l’objecte d’aquest article sigui un risc avui, ni pretén ser-ho en els pròxims anys. No obstant això, sí que es presta molta atenció a com evoluciona i es desenvolupa aquesta matèria. Alguns governs com el britànic ha creat un grup de treball dedicat a mesurar l’impacte de la intel·ligència artificial i valorar-ne els efectes dia a dia.

Qui intervé en el desenvolupament de la matèria? Quan parlem d’intel·ligència artificial no posem prou pes a la importància que tenen els protagonistes del seu desenvolupament. Si ens remuntem a 1957, la Unió Soviètica va llençar als EUA el primer satèl·lit artificial, l’Sputnik 1. Aquest petit satèl·lit – no molt més gran que una pilota de ping pong – va suposar que els americans iniciessin un procés d’investigació tal, que el país s’ha col·locat capdavanter amb aquesta qüestió.

La Xina està deixant de ser una “copiadora sistemàtica” de les creacions d’altres països i
està pujant a molta velocitat per les escales de l’èxit mundial. De fet, dos investigadors que mantenen contacte amb el centre d’intel·ligència artificial de Xina van fer públic al New York Times que, de cara al 2030, Xina es pot posar en primer lloc en la cursa d’aquesta matèria.

Això suposa un problema perquè per a crear aquestes bèsties de la intel·ligència ha fet
falta una inversió en temps i diners que pocs podem imaginar. Partint d’aquesta base,
cal tenir en compte que la resta de governs es veuen obligats a incorporar els models més innovadors per a fer funcionar les infraestructures del seu país. Per exemple, Telefònica va necessitar a Microsoft per desenvolupar la plataforma Aura. El problema
emana de la dificultat econòmica i decisòria que tenen alguns països per a materialitzar
aquesta adquisició.

Des del meu punt de vista, la nova societat que els éssers humans estem creant deriva
necessàriament i inevitable a la creació de dispositius que actuïn, pensin i reaccionin
com ho faríem nosaltres mateixos. Actualment, les vint-i-quatre hores que té el dia no
són suficients per a abastir la gran quantitat de tasques que ha de fer una sola persona.
El que vull expressar és que no podem inculpar unes màquines de fer la nostra feina,
quan, en realitat, ens estan fent un favor.

No obstant això, penso que la regulació de la intel·ligència artificial és inútil, ja que no podem regular coses que mouen milions de diners i d’hores. No podem controlar què passa a la xarxa o l’energia que fa falta per a posar en marxa dispositius així. Sí que és cert que cal un control per no arribar a nivells devastadors, però cal no confondre el control amb la restricció o la prohibició. Al final de tot, qui ha provocat tota aquesta situació no és més que la raça humana i, qui sap si és aquesta la que ha creat la seva pròpia destrucció.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s