La revolució democràtica arriba a través de la xarxa

Per Marc Segues

L’administració pública sovint es veu com un maquinària lenta i antiga, allunyada de la ciutadania. Noves eines com l’administració electrònica permeten prestar els serveis a la ciutadania d’una manera més eficient i ràpida. Les possibilitats de l’administració electrònica, però, poden anar molt més enllà: des de poder influir en el vot del teu representant, escollit a les urnes cada quatre anys, fins a poder votar directament al Parlament sense intermediaris.

Malgrat el principi de subsidiarietat -l’apropament de les competències a l’administració més pròxima al ciutadà-, els tràmits a l’administració pública freqüentment comporten processos de llarg temps de gestió, porten afegida la dificultat d’identificar qui ha de ser l’interlocutor amb el ciutadà i mecanismes com els tecnicismes burocràtics n’impedeixen una comprensió clara i propera a la ciutadania. La lassitud i la no-resposta són els principals causants de la desconnexió i la desconfiança dels ciutadans cap a l’administració.

Un dels factors de transformació en els processos d’atenció al ciutadà per part de les administracions públiques és la innovació tecnològica a partir de les TIC. L’administració electrònica permet que els serveis es prestin d’una forma més eficaç, ràpida i eficient; alhora que facilita l’apropament dels ciutadans a l’administració, en simplifica les relacions i multiplica les vies de relació amb la població.

L’administració electrònica no només s’ha vist com una opció per facilitar la relació entre ciutadania i administració, també s’hi ha sumat la voluntat popular d’una major influència en la presa de decisions, i ha derivat en el naixement de l’e-governança. A través de les TIC, l’administració dota el poble de més democràcia i sobirania. L’aplicació de l’e-governança és vigent avui en dia amb un gran èxit, i tan abasta des de consultes electròniques sobre el nom de la nova “Plaça 1 d’Octubre”, a la petita ciutat de Solsona, el març del 2018, com la macro consulta sobre la Diagonal impulsada l’any 2010 per Jordi Hereu a la capital del país, Barcelona.

La ciutadania ha pres el relleu de les institucions, i ha creat noves eines perquè la democràcia no només sigui votar un cop cada 4 anys, sinó que el poble pugui participar, dia a dia, en la presa de decisions de l’administració. DemocracyOS és una plataforma web dissenyada per ser un pont entre ciutadans i representants; l’app informa el ciutadà de cada nou projecte de llei que entra al Congrés d’una forma planera, es genera un debat públic i, finalment, l’usuari pot decidir com li agradaria que votés el seu representant electe. Quan partits com les CUP o Podemos consulten les bases, els processos de decisió triguen setmanes. Si utilitzessin aplicacions d’e-governança com DemocracyOS, les bases podrien decidir sobre totes les propostes de llei i en un temps rècord. I, per altra banda, les decisions es prendrien d’una forma més justa amb la voluntat del poble, i no a partir de la voluntat del representant.

La proposta d’implementar DemocracyOS a Argentina, país de creació de la plataforma, va fracassar: els grans partits van rebutjar que la presa de decisions depengués dels seus electors. Per aquest motiu, i per facilitar la relació entre ciutadania i administració, el 2014 es va crear el Partido de la Red, un partit que promet que si treu cap elegit, aquest votarà el que els ciutadans decideixin a DemocracyOS. Per primera vegada, un partit polític pren les decisions juntament amb el poble, l’afectat directe d’aquestes decisions. Malauradament, aquesta força no va entrar al Congrés, però va aconseguir que el mateix 2014, per primera vegada a la història d’Argentina, el Congrés creés tres debats a DemocracyOS per decidir sobre tres projectes de llei que afecten directament el dia a dia de la ciutadania argentina.

Aquest factor de transformació de la relació entre ciutadania i l’administració que és la innovació tecnològica, no només serveix per votar el nom d’una plaça o decidir sobre el futur de l’Avinguda més important de de Barcelona; les TIC poden redissenyar les eines del sistema polític per fer-lo més democràtic i apoderar la ciutadania. Aquestes eines han obert la possibilitat de crear alternatives a la democràcia representativa, una d’elles és la democràcia líquida. La democràcia líquida és un sistema on qualsevol ciutadà pot votar online cada decisió del Parlament, o pot delegar el vot al representant que esculli, al qual no cedeix el vot per quatre anys, sinó que pot canviar de representant, o tornar a votar ell mateix, quan vulgui. La democràcia líquida es diferencia de la directa per dos motius: la participació directa és opcional i les decisions són revisables, poden ser examinades pels constituents.

La relació entre els ciutadans i l’administració ha canviat gràcies a la innovació tecnològica: s’han accelerat els tràmits burocràtics i les gestions són més ràpides, eficients i eficaces. L’administració electrònica ha vingut de la mà d’una onada democratitzadora, i s’ha convertit en una eina que apodera el poble i li dóna la possibilitat de votar decisions sobre el seu dia a dia. Tot i això, les possibilitats reals de l’administració electrònica no tenen sostre, dota d’eines el poble perquè tingui el poder de decisió: des d’influir en el vot del teu elector fins a decidir directament a través de la democràcia líquida.

Malauradament, aquest sistema polític dissenyat el S.XIX no posa fàcil l’entrada de les TIC al sistema. La por dels partits de perdre el pes polític i social priva a aquestes iniciatives de tirar endavant, alhora que els possibles fraus electrònics podrien derivar a un caciquisme que seria molt perillós. Projectes regeneradors com DemocracyOS sembla que es quedaran com idees utòpiques, però aquest fet ens demostra que tenim les eines perquè la ciutadania decideixi de primera mà el seu futur, ho aprofitarem?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s